Cursul de Vară Jubilate:
Descrierea cursurilor opționale

Dor Niculescu

Aranjamente

Dacă ai scris partituri pentru ansamblu de voci mixte sau egale, cu sau fără  acompaniament de pian sau alte instrumente, vino la cursul de Aranjamente. Dor Niculescu te va ajuta să îți șlefuiești deprinderile de a scrie aranjamente.

Canto

Este cântul o serie de litere și sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât? Haideți să explorăm împreună din tainele vocii și cum să ajungem la un cântat plin de semnificație. Ruben Mureșan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest curs, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor

Dirijat (avansați)

Ce privilegiu plăcut este să-i ajuți pe alții să-L înalțe împreună în cânt pe Cel care ne-a dat darul muzicii! Ken Tucker își propune să-i ajute pe cei care au deja formate deprinderile de bază ale dirijatului (tactarea, schemele dirijorale) și au ceva experiență de dirijat, să fie mai bine echipați pentru această slujire.

Atenția va fi focalizată asupra intrărilor, încheierilor și expresivității; asupra comunicării cu corul; și asupra aspectelor spirituale și muzicale ale lucrului cu corul. În același timp, cursul are și scopul de a ajuta pe fiecare cursant așa cum are nevoie.

Dirijat (începători)

E deosebit de frumos să poți armoniza darurile mai multor cântăreți pentru a-I cânta Domnului, dar nu e simplu! Însă Emanuel Bălăceanu și Elisei Ștefănescu își propun să vă ajute să vă dezvoltați deprinderile necesare pas cu pas. Cursul de dirijat începători îi vizează pe cei care sunt la început de drum (deprinderi de citire a notelor sunt necesare).

Folosirea chitarei în închinare (începători)

Dani Veja va lucra cu cei care vor să învețe principiile de bază ca să cânte la chitară. Cursul acesta este pentru începători. Cursul va aborda folosirea chitarei acustice (solo și ritm). 

Formații instrumentale în închinare „unplugged”

Elias Mureșan, profesorul acestui curs va lucra cu cei care cânta la chitară (acustică și bas), la hand drums (cajon, bongos, djembe) și la keyboard. Cursanții vor dobândi deprinderi necesare pentru a cânta împreună în sprijinirea cântărilor în comun.

Formații vocale în închinare

Cum pot ansamblurile vocale mici din biserică să dea ce au cel mai bun pentru conducerea închinării în biserică? Cântând în formații mici, vă veți bucura de cântare și de o înțelegere mai profundă despre conducerea închinării. Richard Mauney va conduce acest curs. A scris cartea Ofrandă necurmată: Închinare din perspectiva biblică, istorică și practică.

Lumină pentru copii

Susan te va învăța cântări noi pentru copii bazate pe Scriptura mot-a-mot de pe CD-ul “Lumina pe cărarea mea” vol. 2. De asemenea te va învăța și cum să le abordezi la grupa sau cu corul de copii din biserica ta.  Vei pleca acasă cu cântări noi și un elan nou!

Noțiuni de improvizație pentru instrumente cu coarde și de suflat

Cei care cântă la instrumente cu coarde sau de suflat sunt invitați la acest curs să învețe diverse modalități de a improviza în mai multe stiluri și să scrie propriile acompaniamente sau linii melodice pentru instrumentul lor.

O înțelegere a noțiunilor de bază ale armoniei sau ale teoriei muzicii constituie un avantaj, dar nu este obligatorie. Acest curs va fi condus de Andrei Marta

Teoria muzicii (începători)

Uneori muzica este privită ca o taină la care iubitorii muzicii nu mai au acces dacă n-au început să o studieze în clasele mici. Cartea Teoria muzicii fără durere s-a născut din dorința de a ajuta acești doritori să pătrundă în taina muzicii, să-și însușească deprinderea de a citi notele și de a învăța astfel cântări noi.

Cartea are o abordare nouă, practică, muzicală, învățând prin experimentare, nu prin definiții. Cursul de teorie vă va ajuta să începeți călătoria spre citirea notelor, parcurgând împreună cu una dintre autoare – Mariana Gherasim – primele capitole ale cărții.

Maria și Marta

Acest atelier dedicat surorilor este condus de Alina Bălăceanu și urmărește relația, echilibrul Scripturii între cunoaștere și practică, între doctrină și cântare, între intensitatea slujirii și inima care se odihnește în prezența Mântuitorului.

„Maria și-a ales partea cea bună, care nu i se va lua”; dacă și tu înțelegi valoarea investițiilor eterne și dorești ca lucrarea ta de laudă să izvorască dintr-o cunoaștere vie și adevărată a Sa, să discutăm și să interacționăm pe baza acestei cunoașteri – aici este locul în care descoperim împreună modul în care Scripturile pot readuce Betania… în inima și în slujirea ta!

Acompaniament (avansați)

Dacă acompaniezi cântarea cu toată biserica, fie într-un grup de închinare, fie singur, sau dacă acompaniezi corul și îți dorești să cânți și mai bine – să dai elan cântării în comun, acest curs este pentru tine.

Vei învăța cum să fii un sprijin pentru cântarea congregației sau a corului prin felul în care cânți, cum să-ți îmbunătățești citirea de partituri și cântatul după ureche. Acest curs va fi condus de Andrei Marta.

Dor Niculescu

Acompaniament (începători)

Dor Niculescu îi va ajuta pe cei care vor să învețe principii de bază pentru a acompania la pian cântarea în comun. Cursul se adresează celor care au experiență cu citirea partiturilor, dar îi vizează și pe cei care acompaniază biserica după ureche.

Ansamblu de blockflote

Dacă ai o oarecare experiență cu blockflote și dacă citești notele la prima vedere (oarecum), te așteptăm să cânți în acest ansamblu de patru voci: blockflote sopran, alto, tenor şi bas. Asigurăm instrumentele pentru săptămâna cursului. Ce ne lipsește din virtuozitate se compensează prin bucurie!

Ansamblu instrumental

Acest atelier este de fapt un ansamblu și se adresează celor care au experiență în cântat la instrumente de suflat din lemn și instrumente cu coarde. Pe lângă bucuria de a lucra împreună, o țintă a ansamblului va fi să cânte o piesă sau mai multe în slujirea de duminică. Gretty Niculescu va lucra cu acest ansamblu.

Blockflote (începători)

Îți dorești să înveți să cânți la un instrument și nu ai avut încă ocazia? Îți oferim prilejul acesta la atelierul de blockflote. Este un instrument ușor de învățat, ușor de transportat și la un preț accesibil. Mariana Gherasim va preda acest curs. Veți primi instrumente cu care să cântați în timpul săptămânii.

Canto

Este cântul o serie de litere și sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât? Haideți să explorăm împreună din tainele vocii și cum să ajungem la un cântat plin de semnificație.

Ruben Mureșan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest curs, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor.

Creația de cântări noi

În unii oameni „clocotesc” idei muzicale, fie că au studiat muzica, sau nu, la modul formal. Acest atelier se adresează unor astfel de oameni și are scopul să-i ajute să aducă acele idei la lumină în forma unor cântări noi pentru biserică.

Ne rugăm ca timpul petrecut împreună cu Emanuel, Alina și Ken să vă pregătească și să vă echipeze pentru a rodi în această direcție creativă. (Deprinderi de citire și scriere a notelor muzicale sunt de folos pentru acest atelier, însă nu sunt imperios necesare).

Elemente de bază ale limbajului surzilor

Soția fratelui Ken Tucker, Laura, este implicată de mulți ani în slujire cu surzii. În Cluj, ea slujește la Biserica Surzilor, care se întâlnește la Biserica Baptistă Mănăștur.

În acest atelier, Laura îți oferă prilejul de a învăța despre cultura surzilor și de a face primii pași în însușirea limbajului gestual. Pe lângă memorarea unor cântări și psalmi, veți aborda un vocabular minim pentru conversații simple în limbajul gestual.

Folosirea chitarei în închinare (avansați)

Dani Veja va lucra cu chitariștii care vor să conducă cântări în biserică. Cursul acesta nu este pentru începători, ci pentru cei care slujesc deja cu chitara. Cursul va aborda folosirea chitarei acustice (solo și ritm).

Creativitate și planificarea închinării

Ești confruntat uneori, în biserica în care slujești, cu întrebări de genul: „Cum să introducem lucruri noi fără să pierdem esența închinării ca o comuniune cu Dumnezeu?” „Este posibil ca o biserică locală să fie zidită prin mai multe stiluri de muzică”? „Este loc pentru o închinare mai ‚bogată’ în privința aceasta”? „Cum să introducem muzică nouă în biserica noastră”?

Vor fi abordate și probleme legate de planificarea serviciului de închinare și diverse forme în închinare și vom explora feluri potrivite și creative de a integra arta în închinarea noastră. Cursul este condus de Richard Mauney, autorul cărții Ofrandă necurmată: Închinare din perspectiva biblică, istorică și practică.

Sonorizare

Vrei să te ocupi de sonorizare în biserică? Te invităm la un atelier condus de Elias Mureșan în care vei învăța multe lucruri. Printre altele: cum să construiești un mixaj, care sunt principalele diferențe în situații diverse de sonorizare din biserica ta și cum să faci ca mesajul lui Dumnezeu să sune cât mai clar. Adesea sunt în joc multe ore de pregătire și implicare a corului, a formațiilor muzicale și chiar a păstorului bisericii.  Poți folosi abilitățile tale în domeniul sonorizării bisericii. Ești mai mult decât binevenit!