Cursul de Vară Jubilate:
Descrierea atelierelor

Folosirea chitarei în închinare (începători)

Dani Veja va lucra cu cei care vor să învețe principiile de bază ca să cânte la chitară. Atelierul acesta este pentru începători și va aborda folosirea chitarei acustice (solo și ritm).

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Dor Niculescu

Noţiuni de armonie și aranjamente

Lucrezi în biserica locală cu o formaţie corală sau cu un grup de închinare şi îţi doreşti să poţi realiza o scriitură armonică pentru două sau mai multe voci, să scrii aranjamente pentru formația ta? Îţi doreşti să ajuţi  formaţiile vocale să susţină linia melodică, scriind aranjamente care să fie mai mult decât nişte voci „improvizate” ad-hoc? Eşti la locul potrivit! Atelierul de faţă va răspunde acestor nevoi (şi nu numai), ajutând fiecare participant să facă paşi importanţi spre ţinta de a-i pune pe toţi… în armonie.

Cerințe minime: Noțiuni ritmice și tonale, intuiție armonico-melodică.

Canto

Este cântul o serie de litere și sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât? Haideți să explorăm împreună din tainele vocii și cum să ajungem la un cântat plin de semnificație. Ruben Mureșan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest atelier, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Dirijat (avansați)

Ce privilegiu plăcut este să-i ajuți pe alții să-L înalțe împreună în cânt pe Cel care ne-a dat darul muzicii! Ken Tucker își propune să-i ajute pe cei care au deja formate deprinderile de bază ale dirijatului (tactarea, schemele dirijorale) și au ceva experiență de dirijat, să fie mai bine echipați pentru această slujire.

Atenția va fi focalizată asupra intrărilor, încheierilor și expresivității; asupra comunicării cu corul; și asupra aspectelor spirituale și muzicale ale lucrului cu corul. În același timp, atelierul are și scopul de a ajuta pe fiecare cursant așa cum are nevoie.

Cerințe minime: Gestica dirijorală şi puțină experienţă în conducerea unui cor.

Dirijat (începători)

E deosebit de frumos să poți armoniza darurile mai multor cântăreți pentru a-I cânta Domnului, dar nu e simplu! Însă Elisei Ștefănescu își propune să vă ajute să vă dezvoltați deprinderile necesare pas cu pas. Atelierul de dirijat începători îi vizează pe cei care sunt la început de drum.

Cerințe minime: Deprinderi de citire a notelor.

Formații vocale în închinare

Cum pot ansamblurile vocale mici din biserică să dea ce au cel mai bun pentru conducerea închinării în biserică? Cântând în formații mici, vă veți bucura de cântare și de o înțelegere mai profundă despre conducerea închinării. Richard Mauney va conduce acest atelier. A scris cartea Ofrandă necurmată: Închinare din perspectiva biblică, istorică și practică.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Caracterul cristic al liderului

Indiferent în ce etapă a vieții te afli, există moduri în care îi conduci pe alții.  Oricare ar fi aspirațiile pe care le ai pentru viitorul tău, te vei găsi într-o poziție de lider – fie în casa ta, fie în biserică sau la locul de muncă.  În acest curs, vom aborda aceste întrebări: Ce înseamnă să fiu un lider?  Ce rol joacă caracterul meu în abilitățile mele de lider?  Cum pot începe astăzi să dezvolt trăsături asemănătoare cu cele ale lui Cristos, care vor fi sănătoase pentru mine și pentru cei pe care îi conduc?  De unde să încep?

Cerințe minime: Orcine e binevenit.

Elemente de bază ale limbajului surzilor

Soția fratelui Ken Tucker, Laura, este implicată de mulți ani în slujire cu surzii. În Cluj, ea slujește la Biserica Surzilor, care se întâlnește la Biserica Baptistă Mănăștur.

În acest atelier, Laura îți oferă prilejul de a învăța despre cultura surzilor și de a face primii pași în însușirea limbajului gestual. Pe lângă memorarea unor cântări și psalmi, veți aborda un vocabular minim pentru conversații simple în limbajul gestual.

Cerințe minime: Oricine e binevenit. 

Teoria muzicii (începători)

Uneori muzica este privită ca o taină la care iubitorii muzicii nu mai au acces dacă n-au început să o studieze în clasele mici. Cartea Teoria muzicii fără durere s-a născut din dorința de a ajuta acești doritori să pătrundă în taina muzicii, să-și însușească deprinderea de a citi notele și de a învăța astfel cântări noi.

Cartea are o abordare nouă, practică, muzicală, învățând prin experimentare, nu prin definiții. Atelierul de teorie vă va ajuta să începeți călătoria spre citirea notelor, parcurgând împreună cu una dintre autoare – Mariana Gherasim – primele capitole ale cărții.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Atelierul de versuri

…este locul în care încurajăm abilitatea de a scrie texte pentru cântări. De asemenea, ne adresăm celor care doresc să învețe cum să așeze sau să retușeze versuri pe melodiile proprii.

Clișeele, ambiguitatea și banalul se scutură odată cu încălțămintea, pe preșul de la intrare…
Ținem aproape: Biblia, conjugările, radiera și zâmbetul :).
Acest atelier va fi condus de Monica Turtoi și Alina Bălăceanu.

Cerințe minime: Poeți în devenire.

Folosirea chitarei în închinare (avansați)

Dani Veja va lucra cu chitariștii care vor să conducă cântări în biserică. Atelierul acesta nu este pentru începători, ci pentru cei care slujesc deja cu chitara. Atelierul va aborda folosirea chitarei acustice (solo și ritm).

Cerințe minime: Noțiuni de bază.

Dor Niculescu

Acompaniament pian (începători)

Elisei Ștefănescu îi va ajuta pe cei care vor să învețe principii de bază pentru a acompania la pian cântarea în comun. Atelierul se adresează celor care au experiență cu citirea partiturilor, dar îi vizează și pe cei care acompaniază biserica după ureche.

Cerințe minime: Experiență și noțiuni de bază a cântatului la pian, după partitură sau după ureche.

Dor Niculescu

Acompaniament pian (avansați)

Dacă acompaniezi cântarea cu toată biserica, fie într-un grup de închinare, fie singur, sau dacă acompaniezi corul și îți dorești să cânți și mai bine – să dai elan cântării în comun, acest atelier este pentru tine.

Vei învăța cum să fii un sprijin pentru cântarea congregației sau a corului prin felul în care cânți, cum să-ți îmbunătățești citirea de partituri și cântatul după ureche. Acest atelier va fi condus de Dor Niculescu.

Cerințe minime: Deprinderi de citire a notelor sau a cifrajului.

Ansamblu instrumental

Acest atelier este de fapt un ansamblu și are ca țintă bucuria de a cânta împreună cu instrumente de suflat din lemn și instrumente cu coarde. Gretty Niculescu va lucra cu acest ansamblu pentru a interpreta câteva cântări.

Experiență: minim 3 ani de cântat la instrument după partitură.

Corul de copii: temelie pentru o viață de închinători

În acest atelier vom vorbi despre elementele de bază ale conducerii unui cor de copii. Care ar trebui să fie obiectivele tale? Vom vorbi despre aspecte precum: repertoriul, dezvoltarea vocală, omogenizarea vocilor, tehnici eficiente de repetiție și, mai mult, creșterea copiilor în a fi închinători.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Blockflote (începători)

Îți dorești să înveți să cânți la un instrument și nu ai avut încă ocazia? Îți oferim prilejul acesta la atelierul de blockflote. Este un instrument ușor de învățat, ușor de transportat și la un preț accesibil. Mariana Gherasim va preda acest atelier. Veți primi instrumente cu care să cântați în timpul săptămânii.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Canto

Este cântul o serie de litere și sunete aranjate pe o melodie sau ceva mai mult decât atât? Haideți să explorăm împreună din tainele vocii și cum să ajungem la un cântat plin de semnificație.

Ruben Mureșan, Maria Moşuţi și Mary Ellen Johnson îi roagă pe cei ce vor opta pentru acest atelier, să vină pregătiți cu câteva din piesele lor preferate (indiferent de stil) pentru a putea fi folosite ca material de lucru în cadrul întâlnirilor.

Cerințe minime: Oricine e binevenit. 

Creația de cântări noi

În unii oameni „clocotesc” idei muzicale, fie că au studiat muzica, sau nu, la modul formal. Acest atelier se adresează unor astfel de oameni și are scopul să-i ajute să aducă acele idei la lumină în forma unor cântări noi pentru biserică.

Ne rugăm ca timpul petrecut împreună cu Ken și Monica să vă pregătească și să vă echipeze pentru a rodi în această direcție creativă.

Cerințe minime: Compozitori în devenire, deprinderi de citire și scriere a notelor muzicale sunt de folos pentru acest atelier, însă nu sunt imperios necesare.

Creativitatea și planificarea închinării

Ești confruntat uneori, în biserica în care slujești, cu întrebări de genul: „Cum să introducem lucruri noi fără să pierdem esența închinării ca o comuniune cu Dumnezeu?” „Este posibil ca o biserică locală să fie zidită prin mai multe stiluri de muzică”? „Este loc pentru o închinare mai ‚bogată’ în privința aceasta”? „Cum să introducem muzică nouă în biserica noastră”?

Vor fi abordate și probleme legate de planificarea serviciului de închinare și diverse forme în închinare și vom explora feluri potrivite și creative de a integra arta în închinarea noastră. Atelierul este condus de Richard Mauney, autorul cărții Ofrandă necurmată: Închinare din perspectiva biblică, istorică și practică.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.

Scripturi care cântă

“Frumos este să lăudăm pe Domnul și să mărim Numele Tău, Preaînalte, să vestim dimineața bunătatea Ta și noaptea credincioșia Ta!” (Ps.92:1-2)

  • De ce Scriptura este plină de cântare?
  • Cum se poate naște sau renaște izvorul laudei intr-o inimă secătuită, vlăguită și uscată?…

…Vino la atelierul de studiu biblic dedicat surorilor să explorezi, prin harul Lui, răspunsurile divine la întrebări ca acestea și mai ales… să descoperi – uimitor – cum Scripturile pot cânta [iarăși], prin tine!  Acest atelier va fi condus de Alina Bălăceanu.

Cerințe minime: Pentru fete – orice soră e binevenită.

Elemente de bază ale limbajului surzilor

Soția fratelui Ken Tucker, Laura, este implicată de mulți ani în slujire cu surzii. În Cluj, ea slujește la Biserica Surzilor, care se întâlnește la Biserica Baptistă Mănăștur.

În acest atelier, Laura îți oferă prilejul de a învăța despre cultura surzilor și de a face primii pași în însușirea limbajului gestual. Pe lângă memorarea unor cântări și psalmi, veți aborda un vocabular minim pentru conversații simple în limbajul gestual.

Cerințe minime: Oricine e binevenit.